neděle 24. března 2024

První prohra sezóny – Scott Boras

Sezóna ještě ani nezačala a už se hovoří o první porážce sezóny. Scott Boras je asi nejvlivnější agent zastupující hvězdy, se kterými v minulých sezónách podepisoval mega kontrakty. Něco podobného se čekalo i letos, konkrétně se nejvíc hovořilo o čtyřech klientech Chapman, Bellinger, Snell a Montgomery. Nakonec se to ovšem nepovedlo podle Borasových představ. Musel výrazně slevit ze svých požadavků na dlouhodobé smlouvy, udělat ústupky a podepsat pouze krátkodobé kontrakty. Cody Bellinger, tři roky, 80 milionů dolarů. Matt Chapman tři roky 54 milionů dolarů. A Blake Snell dva roky, 62 milionů. Docílil sice vysokých ročních smluv, ale nedocílil toho hlavního, co požadoval, podepsat dlouhodobou smlouvu. Montgomery zatím nepodepsal nikde, ostatní se mohou po prvním roce odhlásit a jít znovu zkusit vyjednávat na volný trh nové smlouvy. 

                                                                                                                                zdroj internet
Ale máme zde právě několik ale. Za prvé musí zůstat zdraví a minimálně zopakovat výkony z loňské sezony. K tomu by měl mít nejblíže dle mého názoru Cody Bellinger. Je z této čtveřice nejmladší a jeho plusem je určitě to, že nikam neodešel a znovu podepsal smlouvu s Cubs, kde se mu loni dařilo. Pomůže mu, že si nemusí zvykat nikde na nové prostředí. Aby příští rok mohl podepsat dlouholetou smlouvu potřebuje, aby se mu dařilo tak jako loni a dokázal tím že jsou slabší sezóny pryč a je zpět na vlně. Druhy klient Matt Chapman odmítl kvalifikační nabídku z Toronta ve výši 20,3 milionu a podepsal smlouvu s Giants. Je známý vynikající defenzivou, jeho ofenzivní čísla na palce se však poslední roky mírně snižují a mají sestupnou tendenci, loni skončil ve druhé půlce sezony jen s AVG .205  5 HR a 15 RBI . Bude hodně těžké zlepšovat ofenzívní čísla zrovna v San Franciscu. Třetím do party je Blake Snell, ten podepsal teprve nedávno rovněž s Giants dvouletou smlouvou a i on se může po sezoně odhlásit. U něj je asi nejsložitější odhadovat co by mohlo být dále, má dvě Cy Young Awards ovšem sezóny mezi tím byly průměrné a u nadhazovače může zranění přijít téměř kdykoliv. Boras odmítl víceletou smlouvu od Yankees, podobnou, jakou dostal loni Carlos Rodon. Chtěli se Snellem vzhledem k loňské Cy Young Awards víc něž pět let a 150 milionů dolarů, ovšem toho se nedočkali. Největší chyba Borase v offseason, takhle mají garantováno jen maximálně 62 miliónů a případnou dlouhodobou smlouvu po této sezóně nejistou. Před pár dny popsal Ken Rosenthal ze serveru The Athletics Borasovo vyjátřeni k obchodu se Snellem a Chapmanem asi takto: Scott Boras, agent obou hráčů, řekl, že odmítli dlouhodobé dohody jinde, aby přijali krátkodobé smlouvy od Giants, důvodem je Bob Melvin, za kterého hráli v Oaklandu a San Diegu. "Bob mě tuto sezónu stál opravdu hodně peněz," řekl Boras. "Mám hráče, kteří rádi hrají pod Bobem." Podle mě je toto alibistická výmluva, kdyby Boras dostal od nějakého týmu nabídku smlouvy, jakou doufal že jeho klienti podepíší, tak by se k Bobovi nikdy nevraceli. Scott Boras bohužel letos špatně odhadl volný trh, a tak mu nakonec nezbylo něž na poslední chvíli podepsat krátké smlouvy a příští rok se tak pokusit o reparát. Tedy možná. Pokud se jeho klienti vážněji nezraní, nebo neodehrají ročník 2024 v útlumu.

                                                                                                                                 GAPA

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jordan Hicks, cesta z bullpenu do rotace

V polovině ledna vyskočila do médií zprava že se volný hráč Jordan Hicks a San Francisco Giants dohodli na čtyřleté smlouvě ve výši 44 milio...