pondělí 8. dubna 2024

MVP z Korejské KBO se vrací

Na začátku sezony mě zaujmul příběh hráče, který se po veleúspěšné sezoně strávené v KBO vrací zpět do Major League. A který se v ní bude snažit dokázat že je jiným nadhazovačem, než kterým byl, když po sezoně 2022 odcházel. Erick Fedde MVP Korejské KBO league se pokusí po roce o restart své kariéry v MLB. Feddeho si v roce 2014 vybral Washington Nationals v prvním kole draftu. Svůj debut ve velké lize si odbyl v roce 2017. Poté za Nationals nastupoval šest sezon, ve kterých odházel 102 utkání, 88 jako startující nadhazovač a 14 jako reliever. Zaznamenal 21W-33L a ERA 5,41. Rok 2022 a jeho bilance 6-13 s ERA 5,81 v 27 startech znamenal konec jeho působení v hlavním městě i v MLB. Spíše podprůměrné výkony nepřilákali jiné zájemce o jeho služby. A tak se v té době 30letý pravák rozhodl jít jinou cestou a podepsal roční smlouvu s korejským týmem NC Dinos. Tento krok znamenal obrat v jeho dosavadní uvadající kariéře. Americký nadhazovač zakončil svou debutovou sezónu KBO s ERA 2,00 a WHIP 0,954, zaznamenal 20 výher a šest proher. Ve 30 startech zaznamenal 209 strikeoutů, Dále se Fedde stal prvním zahraničním nadhazovačem v historii KBO, který vyhrál Triple Crown a celkově čtvrtým nadhazovačem, kterému se toto podařilo. Fedde byl také prvním nekorejským nadhazovačem, který zaznamenal alespoň 20 výher a 200 strikeoutů v jedné sezóně. To vše se promítlo do suverénního vítězství v hlasování o MVP, kde získal 102 ze 111 hlasů. Další v pořadí měli pouze šest hlasů. Získal i cenu Choi Dong,ekvivalent Cy Young v MLB.
Erick Fedde, MVP sezóny KBO 2023, se tak letos vrátil po roce do MLB na základě dvouleté smlouvy na 15 milionů dolarů s týmem Chicago White Sox. A tak nám nastává otázka, ve které mu ne všichni věří. Bude Fedde dost dobrý, aby se znovu opět uchytil v lize? A jak dobrý vlastně může být, bude pokračovat jeho vzestup? Jenom přece KBO není tak kvalitní jako MLB. Těžko hledat odpověď, pro srovnání může sloužit příklad třeba Merrilla Kellyho z D-Backs, který strávil čtyři sezóny v KBO, než se vrátil do Severní Ameriky. Návrat zvládl skvěle, a to přitom nikdy neměl v KBO tak dobrou sezonu jako Fedde loni. Ale našli bychom i opačné příklady. Fedde má za sebou zatím dva starty. Postavil se proti Kansas City Royals a Detroit Tigers, v zápasech to má bez rozhodnutí a jeho bilance je 9.2 IP, 11H, 3R, ERA 2,79, WHIP1,45, 11K/3BB. Samozřejmě zatím malý vzorek a zápasy proti týmům s lepší ofenzivou teprve přijdou. Ale kdybych to málo měl zatím zhodnotit, tak to je relativně solidní začátek, sice nijak úplně oslnivý, ale na druhou stranu nijak nepropadl. Tak uvidíme, co bude dále, při pokusu Ericka Feddeho o restart své kariery.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jordan Hicks, cesta z bullpenu do rotace

V polovině ledna vyskočila do médií zprava že se volný hráč Jordan Hicks a San Francisco Giants dohodli na čtyřleté smlouvě ve výši 44 milio...